Spaghetti carbonara z miso i pulpecikami
Carbonara to świetny wynalazek, podobnie jak pasta miso. Pomysł na ich połączenie wydawał mi się doskonały i nie zawiodłam się. Do tego pikantne pulpeciki z indyka i mamy danie pełne smaku umami. Należy jedynie uważać z ilością miso, bo jego rodzaje różnią się zawartością soli.
Spaghetti carbonara
z miso i pulpecikami
pulpeciki:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- mała szczypta soli
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 160g spaghetti pełnoziarnistego
- 1 jajko + 1 żółtko
- 15g parmezanu
- 1/2 - 3/4 łyżki żółtego miso
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
1) Wymieszać składniki na pulpeciki, uformować ok. 16 małych kulek i usmażyć na 1 łyżce oleju.
2) Wymieszać jajko, żółtko, parmezan, miso i pieprz.
3) Ugotować makaron, odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka i wymieszać z jajkami i połową pulpecików. Można lekko podgrzać, jeśli jajko nie chce zgęstnieć.
4) Podawać posypane chili w płatkach, a resztę pulpecików zjeść przy innej okazji ;)
Pomysł stąd.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 520 kcal