Spaghetti alla carbonara w dyniowej odsłonie
Czasami ponosi mnie fantazja i do klasycznego przepisu lubię dorzucić coś od siebie. Tym razem padło na dynię, która wręcz chciała dać się pociąć, aby tylko móc wylądować na patelni w tak doborowym towarzystwie. No cóż, nie mogłem się oprzeć jej urokowi. Rozkroiłem jej soczyste pomarańczowe wnętrze, zmajstrowałem w drobną kostkę i przysmażyłem. Do tego najlepszy włoski makaron spaghetti, żółtka od szczęśliwie biegających kur i prawdziwa włoska uczta z dozą sezonowego sznytu gotowa. A wszyscy jedli, aż im się uszy trzęsły! Spróbujcie i Wy!
* SKŁADNIKI na 4 porcje
- 400 g włoskiego makaronu spaghetti
- 200 g wysokiej jakości surowego boczku (a najlepiej pancetty)
- 400 g ulubionej dyni
- 2 ząbki czosnku
- 4 żółtka z ekologicznych jaj
- kawałek grana padano (lub parmezanu)
- pęczek natki pietruszki
- chlust oliwy z oliwek extra virgin
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól morska
* PRZYGOTOWANIE
Do dużego garnka wlej wodę (przynajmniej 4 l) i posól 1-2 łyżeczkami soli. Gdy zacznie się gotować, wrzuć makaron. Poczekaj, aż zmięknie, a następnie zamieszaj. Uważaj, aby nie przywarł do dna. Ugotuj go al dente wg przepisu na opakowaniu.
W czasie gotowania makaronu na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Wrzuć pokrojony w kostkę albo w paski boczek. Poczekaj aż lekko się zarumieni. Następnie dodaj pokrojoną w niedużą kostkę dynię i posikany drobno czosnek. Smaż około 10 minut, aż dynia stanie się miękka.
Makaron odcedź, odstawiając około 75 ml wody po gotowaniu. Wrzuć go na patelnię z resztą składników. Zwiększ ogień na maksimum i wlej odlaną wodę. Poczekaj, aż odparuje, nie zapominając o delikatnym mieszaniu.
Wrzuć żółtka, wymieszane z odrobiną parmezany, energicznie zamieszaj i zgaś ogień. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i świeżo mielony pieprz. Połącz i natychmiast podawaj z dodatkową porcją sera. *