Sos teriyaki – domowy i prosty

Sos teriyaki – domowy i prosty

Sos teriyaki kupujemy w niewielkich buteleczkach i wykorzystujemy do azjatyckich dań jako marynaty do mięs, ryb, czy warzyw. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że nadaje się też jako glazura czy aromatyczny dip. Wspaniale komponuje się ze smakiem smażonych potraw, a także a dymnym aromatem grilla. Sos teriyaki to popularny składnik wielu dań i nie wszyscy zdajemy sobie sprawę jak łatwo przygotować go w domu.

Trwa sezon grillowy, a nie dzisiaj wiadomo, że sos teriyaki świetnie w tym czasie się sprawdza. Z tym przepisem okaże się, że można przygotować go samodzielnie ze składników, które bardzo często mamy w kuchennych szafkach – szczególnie jeśli smak azjatyckiej kuchni nie jest nam obcy.

Taki sos bardzo dobrze sprawdza się jako marynata do pieczonych, smażonych mięs, w szczególności drobiu, ryb, a także warzyw. Lata już temu publikowałam przepis na łososia teriyaki i do dzisiaj często wracam do tego dania. Sos można przechowywać w chłodnym miejscu przez dość długi czas lub wykorzystać na bieżąco do potrawy.

Najprostszym sposobem na przygotowanie kurczaka w sosie teriyaki to posmarować lub zalać mięso przygotowaną marynatą, pozostawić na 2 godziny, a następnie upiec w dowolny sposób podlewając pozostałą marynatą. W ten sposób otrzymamy łagodnego kurczaka teriyaki. W wersji na ostro wystarczy dodać chili.

Zdjęcie - Sos teriyaki – domowy i prosty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Sos teriyaki – domowy i prosty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sos teriyaki Domowy i prosty sos o klasycznym azjatyckim smaku

Porcji 4
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 10 minutes

 

Składniki

  • 125 ml jasnego sosu sojowego
  • 40 ml mirin
  • 30 ml octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka startego imbiru lub 1/2 łyżeczki suszonego
  • 1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w niewielkim garnuszku
  • Całość doprowadzamy do wrzenia stale mieszając.
  • Zdejmujemy z ognia po 2-3 minutach, gdy sos lekko zgęstnieje.
  • Studzimy.
  • Używamy jako marynaty/glazury do mięs, ryb lub warzyw, lub dip.

Okazja: Danie główne Rodzaj dania: Kuchnia Azjatycka, Przetwory, Przyprawy Słowa kluczowe: sos sojowy

Zdjęcie - Sos teriyaki – domowy i prosty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów