Sos spaghetti / do ryżu
Przygotowanie tego wspaniałego sosu nie zajmuje dużo więcej czasu niż ugotowanie makaronu czy ryżu, dlatego zamiast korzystać z gotowego, zachęcam do wypróbowania właśnie tego, domowego sosu, a sami poczujecie różnicę :)
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowego
- 1 cebula
- 1 łyżka curry
- 1 butelka passaty pomidorowej
- mała cukinia
- masło klarowane lub olej do smażenia
- sól
- pieprz
- odrobina chili lub ostra papryka w proszku
- natka pietruszki
Dodatkowo:
- opakowanie makaronu lub ryż
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmaż na patelni, następnie posyp curry i dokładnie wymieszaj, dodaj posiekaną w kostkę cebulę i jeszcze chwilkę podsmaż aż cebula się zeszkli. Gotowe mięso przełóż do garnka, podlej odrobiną wody i dodaj wcześniej obraną i pokrojoną w większą kostkę cukinię, Całość duś na wolnym ogniu przez ok 20 min. Dodaj passate, dopraw solą, pieprzem, chili i gotuj jeszcze przez chwilkę. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
RADA:
Jeśli sos jest zbyt rzadki możesz zagęścić go mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody.