Sos pomidorowy do pizzy
 
            Prosty przepis na sos pomidorowy, który jest podstawą każdej domowej pizzy. Sos przygotowuję na bazie passaty pomidorowej, którą gotuję z podsmażonym na oliwie czosnkiem oraz przyprawami : suszonym oregano i bazylią. Z podanej proporcji wychodzi dość spora porcja sosu, można go wykorzystać nie tylko do posmarowania spodu pizzy, doskonale smakuje również na zimno jako sos do gotowej już pizzy.
 Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Sos pomidorowy do pizzySkładniki
					
						
	            
	            	
 	            	    
 	            	
	            	Pin
	            
	        
	            
	            	
 	            	    
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	        
 	            	    
 	            	
	                Print
	            
	        
		            
				
			
			
				Sos pomidorowy do pizzySkładniki- 500 ml passaty pomidorowej 
- 1 ząbek czosnku 
- ½ łyżeczki oregano 
- ½ łyżeczki bazylii 
- 1 łyżeczka cukru 
- 2 łyżki oliwy 
- sól 
- Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić czosnek. Smażyć na małym ogniu (czosnek szybko się pali!) przez pół minuty. Wlać passatę, dodać oregano, bazylię, cukier i szczyptę soli. Wymieszać, gotować na małym ogniu przez 15-20 minut (aż sos zgęstnieje). Na koniec doprawić do smaku solą. Ściągnąć z palnika, odstawić do wystudzenia.
 
            