Sos pomidorowy do pizzy
Prosty przepis na sos pomidorowy, który jest podstawą każdej domowej pizzy. Sos przygotowuję na bazie passaty pomidorowej, którą gotuję z podsmażonym na oliwie czosnkiem oraz przyprawami : suszonym oregano i bazylią. Z podanej proporcji wychodzi dość spora porcja sosu, można go wykorzystać nie tylko do posmarowania spodu pizzy, doskonale smakuje również na zimno jako sos do gotowej już pizzy.
PRZEPIS NA SOS POMIDOROWY DO PIZZY
Składniki :
500 ml passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki bazylii
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
sól
Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy : Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić czosnek. Smażyć na małym ogniu (czosnek szybko się pali!) przez pół minuty. Wlać passatę, dodać oregano, bazylię, cukier i szczyptę soli. Wymieszać, gotować na małym ogniu przez 15-20 minut (aż sos zgęstnieje). Na koniec doprawić do smaku solą. Ściągnąć z palnika, odstawić do wystudzenia.