Sos pieczarkowy z warzywami

Sos pieczarkowy z warzywami

Zdjęcie - Sos pieczarkowy z warzywami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Sos pieczarkowy z warzywami świetnie się sprawdzi na bezmięsny obiad.
Można go podać na wiele sposobów. Bardzo dobrze smakuje z ryżem, lub kaszą.
Polecam, spróbujcie :)




Składniki:
300 g. pieczarek
1 mniejsza marchewka
kawałek pora, jasna część (50 g )
1/2 papryki (miałam żółtą)
2 mniejsze ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu
3/4 szklanki śmietanki 30 %
1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1/2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżka zimnej wody


Wykonanie:
Pieczarki umyć lub obrać. Pokroić w plasterki.
Por pokroić w półplasterki, paprykę pokroić na małe kawałki, marchewkę
zetrzeć na tarce o dużych oczkach.


Na patelni rozgrzać olej, wrzucić por i marchewkę.
Podsmażyć chwilę często mieszając.


Zdjęcie - Sos pieczarkowy z warzywami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Dodać masło kiedy się rozpuści, dodać pieczarki, smażyć kilka minut,
co jakiś czas mieszając.


Zdjęcie - Sos pieczarkowy z warzywami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kiedy woda odparuje dodać paprykę i czosnek utarty na drobnych oczkach.
Przyprawić solą i pieprzem.


Zdjęcie - Sos pieczarkowy z warzywami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Następnie wlać bulion, śmietankę i sok z cytryny.


Zdjęcie - Sos pieczarkowy z warzywami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Gotować na wolnym ogniu kilka minut.
Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu cały czas mieszając.
Gotować jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać natkę pietruszki.


Zdjęcie - Sos pieczarkowy z warzywami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Sos podałam z kaszą.



Zdjęcie - Sos pieczarkowy z warzywami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sos pieczarkowy z warzywami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sos pieczarkowy z warzywami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










Kategorie przepisów