Sos paprykowo-pomidorowy
Sos świetnie nadaje się do zapiekanek, makaronów i ryżu.
Sos paprykowo-pomidorowy
1 czerwona papryka
2 pomidory
1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
olej
1/2 szklanki wody
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skóry, pokroić w kawałki. Cebulę wrzucić na rozgrzany olej i chwilkę smażyć. Dodać paprykę, pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa dusić do miękkości, dodać 1/2 szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec odlać 1/2 sosu i zmiksować w blenderze. Wymieszać z pozostałą częścią sosu.