Sos majonezowo-czosnkowy
Sos majonezowo-czosnkowy.
Kremowy i delikatny sos jogurtowy z majonezem, czosnkiem i posiekanym koperkiem. Sos majonezowo-czosnkowy doprawiony octem jabłkowym, solą oraz pieprzem. Wspaniały dodatek do sałatek, do jajek, kurczaka, szynki. Doskonały sos majonezowy do sałaty lodowej.
Ten przepis na sos majonezowo-czosnkowy potrzebuje tylko kilku głównych składników, aby powstały najlepsze smaki:- czosnek - można użyć mielonego czosnku albo świeżego startego na tarce lub przeciśniętego przez praskę. Ilość warto dostosować do własnych preferencji smakowych.
- jogurt - w przepisie używam gęstego jogurtu greckiego, daje on fajną, kremową i zwartą konsystencję sosu (fantastyczny do jajek); można jednak użyć gęstego jogurtu naturalnego, ewentualnie gęstej kwaśnej śmietany
- koperek - może być świeży, drobno posiekany albo suszony
- majonez - im lepszej jakości, tym całość będzie smaczniejsza.
Sos majonezowo-czosnkowy składniki:
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 1/4 szklanki majonezu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 ząbki czosnku, starte na tarce
- posiekany koperek
- sól, pieprz i suszona, mielona cebula do smaku
- Wszystkie składniki starannie razem wymieszać i gotowe.
Miłego gotowania!
Sos majonezowo-czosnkowy.