Sos kimizu z topinamburem.

Kimizu sauce with jerusalem artichoke.
Zdjęcie - Sos kimizu z topinamburem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Sos japoński "kimizu" stosuje się do sałatek z surowych lub lekko obgotowanych jarzyn, na zimno. Doskonały jest np.do ogórka i rzodkiewki.

Składniki. Zdjęcie - Sos kimizu z topinamburem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos kimizu

3 żółtka

szczypta soli

duża 1 łyżeczka cukru

3 łyżki octu winnego

3 łyżki wody

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki wasabi

Towarzystwo:

8 cm ogórka

1 topinambur

4 krewetki

Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do rondelka o grubym dnie i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie błyszczeć. Schłodzić. Można zamknąć w słoiku i przechowywać w lodówce. Oczyszczone, osolone krewetki obgotować przez 15 sekund. Ogórek i topinambur pokroić w cienkie plasterki.
Wszystko ułożyć na 2 talerzach i podać z sosem kimizu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy