Sos kimizu z topinamburem.
Kimizu sauce with jerusalem artichoke.
Sos japoński "kimizu" stosuje się do sałatek z surowych lub lekko obgotowanych jarzyn, na zimno. Doskonały jest np.do ogórka i rzodkiewki.
Składniki.
Sos kimizu
3 żółtka
szczypta soli
duża 1 łyżeczka cukru
3 łyżki octu winnego
3 łyżki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki wasabi
Towarzystwo:
8 cm ogórka
1 topinambur
4 krewetki
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować. Przelać do rondelka o grubym dnie i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje i zacznie błyszczeć. Schłodzić. Można zamknąć w słoiku i przechowywać w lodówce. Oczyszczone, osolone krewetki obgotować przez 15 sekund. Ogórek i topinambur pokroić w cienkie plasterki.
Wszystko ułożyć na 2 talerzach i podać z sosem kimizu.