Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem
Dziś przedstawiam absolutnie przepyszny sos grzybowy w wersji de luxe! Czyli z dodatkiem pieczonego w całości czosnku, który daje mu nowy wymiar. Bardzo polecam przepis na ten sosik, gdyż świetnie komponuje się z każdym mięsem, makaronem, kopytkami i wieloma innymi pysznościami. Ja akurat miałam doskonałą pieczoną kaczkę i ten obiad był przepyszny. Jest on też bardzo łatwy w przygotowaniu, zapraszam po przepis!
Scroll down for English
Sos grzybowy z pieczonym czosnkiem(4 porcje)
Składniki:
- 1 główka czosnku, w całości
- oliwa
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 250 g grzybów, pokrojonych w plasterki
- listki z 3 gałązek tymianku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietanki 36 %
Przygotowanie:
- Obierz czosnek z łupiny, pozostawiając cienką skórkę na ząbkach, tak by wciąż trzymały się razem i odetnij ok 1/5 wierzchu całej główki. Umieść główkę na kawałku folii aluminiowej, skrop oliwą, posyp szczyptą soli i zawiń go w folię formują zamknięty pakiecik. Włóż do nagrzanego do 180 0C piekarnika i piecz przez 30 minut. Wyjmij, odstaw do ostygnięcia, po czym wyciśnij upieczone ząbki ze skórki do miseczki i rozgnieć widelcem.
- Rozgrzej większą patelnię na dużym ogniu, dodaj masło i cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i tymianek i smaż przez około 5 minut aż grzyby zmiękną.
- Wlej wino i gotuj na dużym ogniu aż większość odparuje. Następnie wlej bulion i śmietankę, wmieszaj czosnek i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English version
Roasted garlic mushroom sauce(4 servings)
Ingredients:
- 1 head of garlic
- olive oil
- salt and pepper
- 2 tablespoons of clarified butter
- 1 onion, diced
- 250 g of mushrooms, cleand and sliced
- leaves from 3 sprigs of thyme
- 100 ml of white dry wine
- 100 ml chicken stock
- 1/2 cup double cream
Preparation:
- Peel off some of the outer layers of papery skin, leaving all of the cloves still encased in a layer of skin and cut off 1/5 of the top to reveal the flesh. Place on a piece of aluminum foil, drizzle with a little olive oil and a pinch of salt. Wrap tightly in the foil and bake in the preheated to 180 oC oven for 30 minutes. Let cool, then squeeze the garlic into a small bowl and mash with a fork.
- Heat the large pan over high heat, add butter and onion and cook until translucent. Add mushrooms and thyme and cook for 5 minutes until soft.
- Add the wine and cook on high heat until almost reduced and add the stock and cream, stir garlic and cook on medium heat for about 10 minutes until sauce slightly thickens.
- Season with salt and pepper to taste and serve with your favorite main dish.
Enjoy!