Sos curry do kanapek

Sos curry do kanapek
Zdjęcie - Sos curry do kanapek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Znalazłam go tutaj.
Smakuje trochę jak ketchup curry - można nim smarować kanapki, używać do parówek.

Przepis cytuję za karotką:

W sumie ok 1,3 kg warzyw:
* 2 młode cukinie ze skórką
* 2 spore marchewki
* 2 duże cebule
* 2 papryki
* 2 słoiczki (400 ml) dobrego koncentratu pomidorowego
* 6 łyżek oleju
* 10 łyżek octu 6%
* 2 torebki żel-fixu (2:1)
* płaska łyżka mielonego chili
* 2 płaskie łyżki vegety
* torebka ulubionej mieszanki curry (najlepiej łagodnej)
* 10 czubatych łyżek cukru
* 1,5 litra wody

Warzywa kroję dość drobno, ale bez przesady, ponieważ potem będą miksowane.
Wrzucam je do rondla z olejem i duszę kilka minut, dosypując vegetę - po czym wlewam litr wody wodę i gotuję do miękkości. Dodaję koncentrat pomidorowy rozrzedzony resztą wody (1/2 litra), cukier, curry i chili.
Miksuję warzywa na gęstą masę (nie musi być zupełnie gładka) i doprawiam octem. Wsypuję żel-fix i mieszam do rozpuszczenia - podgrzewam jeszcze 2-3 minuty, stale mieszając, po czym wypełniam gęstym sosem niewielkie słoiczki. Należy wypełniać słoiczki po sam brzeg ! Zakręcam i odstawiam dnem do góry - pozostawiam do zupełnego ostygnięcia.
Sos po zupełnym ostygnięciu gęstnieje tak, że trzeba go smarować nożem - nie leje się jak ketchup.

Uwaga!!!

Jeśli koncentrat pomidorowy nie był zupełnie gęsty i zwarty - można zmniejszyć ilość wody do 1,3 litra.

Zdjęcie - Sos curry do kanapek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów