Sorbetto al limone…

Sorbetto al limone…

… czyli sorbet cytrynowy. Prosty, klasyczny włoski deser, bardzo orzeźwiający, idealny na upały. Zdjęcie niezbyt udane, ale musiałam się spieszyć: nie dość, że goście czekali, to jeszcze sorbet nie chciał grzecznie pozować, tylko na złość rozpływał się przed obiektywem:)


Zdjęcie - Sorbetto al limone… - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
· 200-300 ml soku z cytryn· 200 ml gęstego jogurtu naturalnego· 200 ml wody· 200 g cukru· 1 białko· kieliszek prosecco
Z wody i cukru zagotować gęsty syrop. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać do niego sok z cytryny i jogurt, wymieszać. Dodać ubite na sztywną pianę białko, ponownie wymieszać, dodać prosecco, znów wymieszać. Całość przelać do naczynia (najlepiej, żeby było ono już wcześniej schłodzone w zamrażalniku!). Wstawić do zamrażalnika na 12 do 15 godzin. Po godzinie wyjąć i wymieszać, potem jeszcze dwa - trzy razy wyjmować i mieszać (na początku białko może oddzielać się od całości, ale gdy zacznie zamrażać, wszystko powinno dobrze się połączyć). Zamrożoną masę można też rozbić w blenderze i ponownie wstawić do zamrożenia. Przed podaniem sorbet należy wyjąć kilkanaście minut wcześniej z zamrażalnika, aby zmiękł.
Tak przygotowany sorbet ma raczej “chropowatą” konsystencję. Podaje się go zazwyczaj w kieliszkach lub innych szklanych naczynkach, bo rozpuszczony sorbet może też służyć do popicia. We Włoszech sorbet cytrynowy często podawany jest podczas eleganckich przyjęć po daniach rybnych: w ten sposób oczyszcza się podniebienie z aromatu ryby i pozwala kubkom smakowym lepiej odczuwać smak następnych dań (zazwyczaj mięsnych).

Kategorie przepisów