Sok na przeziębienie
No i dopadła mnie choroba więc ratuję się witaminkami . I zostawiam Wam troszkę informacji ;-) mam nadzieje że nie zanudziłam Was ha ha ;-)
Ratowałam się witaminkami jak również nalewką która pomaga najlepiej pić ją w pierwszych stadium choroby - i uratowała mnie od długiej choroby. Fakt miałam problem podnieść się z łóżka a ból gardła i kaszel był nie do zniesienia. Dosłownie w ciągu trzech dni choroba zniknęła, został tylko niewielki katar ale to już nic w porównaniu z tym co było. I przede wszystkim dużo witamin z warzyw i owoców.
Jabłka zawierają dużo witaminy C a w skórce znajduje się sporo wapnia i krzemu który bardzo dobrze wpływa na nasze paznokcie i włosy. Jak równiez zawerają posas , pektyny a one przyspieszaja spalanie tłuszczu. Łagodnie stany bóu gardła .
Marchewką warto się zajadać zarówno na surowo jak i w sokach zawiera : węglowodany,białka,tłuszcze . Składniki mineralne takie jak potas, sód , wapń , fosfor , zelazo itp... Oraz mnustwo witamin A,B1, B2 ,B6, C ,E, H , K ,PP, oraz pektyny. Jest bogata w witaminy i zwiększa odporność naszego organizmu .
Imbir łagodzi stany zapalne stawów ( przekonałam się o tym na własnej skórze) jak również leczy przeziębienie , rozgrzewa i przynosi ulgę obolałym mięśniom .
Ale uwaga jeżeli jesteś w ciąży lub karmisz piersią wystrzegaj się go gdyż działa drażniąco.
Cytryna zawiera bardzo dużo witaminy C i również wzmacnia odporność powinno się jej spożywać jak najwięcej w okresie jesienno zimowym . Polecam
na 500 ml soku
- 3 duże jabłka
- 5 marchewek
- ok 1,5 cm świeżego imbiru
Owoce i warzywa porządnie umyć , pokroić na mniejsze kawałki i przepuścić przez sokowirówkę lub wyciskarkę przelać sok szklanki wycisnąć sok z limonki,połączyć . Pić odrazu .