Soczewica z morelami

Soczewica z  morelami

Trochę sceptycznie podeszłam do tego przepisu (z ulotki sklepu internetowego evergreen), ale z każdym "widelcem" potrawa smakowała mi coraz bardziej, więc polecam :-)

Składniki (na 2 porcje): Zdjęcie - Soczewica z  morelami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

- 250 g soczewicy zielonej (ja zrobiłam trochę mniejszą porcję i zamieniłam 50 g zielonej na czerwoną soczewicę),
- 100 g suszonych moreli (najzdrowsze niesiarkowane),
- 20 g granulatu sojowego (nie miałam więc pokruszyłam kotlety sojowe,
- 1/2 litra wody (lub bulionu),
- kostka bulionowa (wege, bez glutaminianu - gdy nie mamy gotowego bulionu),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku (w oryginale go nie było, ale mnie pasuje),
- sól, pieprz, imbir, cynanom,
- olej.

Wykonanie:

Wypłukać soczewicę, namoczyć w wodzie morele. Rozgrzać w garnku olej, podsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, dodać granulat sojowy, chwilę razem smażyć, wsypać soczewicę, zalać bulionem (lub wodą z kostką), gotować pod przykryciem 15 minut, po tym czasie dodać pokrojone w duże kawałki namoczone morele i gotować całość aż soczewica będzie miękka (ok 25 minut). Doprawić na koniec do smaku przyprawami (tak, tak cynamonem też :-)) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pycha :-)

 Zdjęcie - Soczewica z  morelami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów