Śniadaniowy chlebek bananowy

Śniadaniowy chlebek bananowy

Niesamowicie miękkie, wilgotne ciasto bananowe z delikatną kawową nutką - to bardzo udana wersja tradycyjnego chlebka bananowego. Bardzo polecam !

Jeżeli nie lubicie bardzo słodkich ciast, można nieco zmniejszyć ilość cukru w przepisie.

przepis - "Nigellissima" N.Lawson

 

Zdjęcie - Śniadaniowy chlebek bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 150 ml oleju roślinnego o neutralnym smaku [użyłam rzepakowego]
  • 3 średniej wielkości banany, bardzo dojrzałe [ok.400g w skórkach, 300g po obraniu]
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 175 g maki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

 

Banany obrać, wrzucić do miski, rozgnieść i wymieszać z ekstraktem waniliowym i solą. Dodać olej, zmiksować.

Nadal miksując dodawać po 1 jajku, a następnie dosypać cukier. Dodać mąkę, sodę i kawę rozpuszczalną, delikatnie wymieszać na gładką, jednolitą masę [ucierałam na najmniejszych obrotach miksera].

Ciasto przelać do keksówki o długości 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem [użyłam formy o wymiarach 30x10 cm]. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok.50-60 minut. Ciasto jest upieczone, gdy znacznie wyrośnie i będzie odstawać od ścianek, a patyczek wbity w jego środek powinien być prawie czysty po wyjęciu.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.

 

Zdjęcie - Śniadaniowy chlebek bananowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów