Śniadaniowe bułeczki
Jak najlepiej powitać nowy dzień? Zapachem świeżo upieczonych bułeczek. Przedstawiam dziś przepis na delikatne bułeczki śniadaniowe. Ciasto można zrobić wieczorem, wstawić je na noc do lodówki, rano doprowadzić do temperatury pokojowej i formować bułki. Jest też wersja ekspresowa, czyli zwyczajna. Ciasto już po godzinie w ciepłym miejscu zwiększy objętość i można zająć się formowaniem. Do wyboru podłużne bułeczki pieczone na blasze, albo wersja leniwa do odrywania, czyli bułeczki z keksówki.
Smacznego i miłego dnia!
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 40 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- drożdże świeże - 10 g
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
- cukru - 2 łyżka
- letniego mleka - 270 ml
- białko (wierz) - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę. W przypadku świeżych drożdży przygotowujemy jeszcze zaczyn. Jeśli używamy suszonych drożdży dodajemy je do mąki razem z solą, cukrem i jajkiem. Stopniowo wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż uzyskamy elastyczną kulę.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem w misie do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu. W przypadku wersji nocnej przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Przed formowaniem doprowadzamy do temperatury pokojowej.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i dzielimy na 8 części/kulek.
4. Z każdej części formujemy podłużną bułeczkę zbierając boki ciasta ku środkowi, układając ja złączeniem ku dołowi i podwijając ciasto pod siebie.
5. W przypadku wersji odrywanej formujemy kulki zbierając boki ciasta ku środkowi.
6. Uformowane bułeczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie nacinamy je poziomo robiąc 3 pasemka ostrym nożem i smarujemy przed pieczeniem białkiem.
7. W przypadku bułeczek formowanych nacinamy je delikatnie nożem robiąc przedziałki przez środek każdej bułeczki i smarujemy je z wierzchu białkiem.
8. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki formowane pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut lub do momentu aż będą rumiane. Bułeczki odrywane w keksówce pieczemy również metodą góra-dół przez 25 minut, lub do momentu zarumienienia.
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą de Luxe.