Śniadaniowa bułka pszenna

Śniadaniowa bułka pszenna

Zdjęcie - Śniadaniowa bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śniadaniowa bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śniadanie od razu smakuje inaczej (lepiej!), kiedy na stole czeka na nas świeże pieczywo.

Zdjęcie - Śniadaniowa bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śniadaniowa bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z dzisiejszego przepisu przygotować możecie dużą (taką na całą blachę!) porcję chlebka lub zaplecionej na kształt chałki dużej „buły”. Doskonale sprawdzi się jednak także w formie małych bułeczek- otrzymacie ich ok. 10.

Zdjęcie - Śniadaniowa bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śniadaniowa bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek najlepszy jest zaraz po upieczeniu, choć i tak przez kolejne 2 dni będzie naprawdę pyszny!

Zdjęcie - Śniadaniowa bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śniadaniowa bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Śniadaniowa bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mleko lekko podgrzej, dodaj drożdże i cukier. Pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu.

Masło rozpuść, ostudź.

Pozostałe składniki- mąkę, sól, jajko, masło włóż do dużej misy. Dodaj rozczyn drożdży. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (najwygodniej robić to robotem kuchennym wyposażonym w "hak").

Miskę z zagniecionym ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia. Po pół godzinie uderz pięścią, aby ciasto opadło i ponownie odstaw na godzinę.

Po tym czasie uformuj kształt np. chałki. Ostaw do wyrośnięcia (przykryte np. ściereczką) na pół godziny.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 0C i piecz ok. 45 minut (małe bułeczki ok. 20 minut).

Kategorie przepisów