Śniadanie do łóżka
Wracam do śniadaniowego cyklu, gdzie co tydzień, w poniedziałek będzie na Was czekał pomysł na weekendowe "Śniadanie do łóżka".
Dziękuję Wszystkim za wsparcie na facebook-u, za miłe komentarze, dla Was warto robić swoje i nie oglądać się na innych!!!
Ta propozycja powstała z tego, co musiałam w pierwszej kolejności wykorzystać, bo jak wiecie, nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się wszystko odpowiednio wykorzystać.
Składniki dla 2 osób:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Ta propozycja powstała z tego, co musiałam w pierwszej kolejności wykorzystać, bo jak wiecie, nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się wszystko odpowiednio wykorzystać.
Składniki dla 2 osób:
- 3 kromki czerstwego chleba - ja dałam z tego przepisu
- 4 garście świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- świeżo zmielony pieprz, sól
- 4 jajka
- pieczywo pszenne
- 2 pomidory
- oliwa extra virgin
- sól, pieprz i oregano
Przygotowanie:
- szpinak umyć, osuszyć
- pieczywo umieścić w blenderze i zmielić - otrzymujemy "bułkę tartą"
- na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak, podsmażyć, doprawić solą i pieprzem, dodać zmielony chleb, dokładnie wymieszać, odstawić z kuchenki
- rozgrzać piekarnik do 200 stopni
- przygotować foremki do mini tart - równo rozdzielić szpinakowe ciasto do 4-ech foremek, zrobić miejsce na jajko
- do każdej tartaletki wbić 1 jajko
- piec aż się zetnie białko, około 7-10 minut
- w tym czasie przygotować bruschetty: stostować pieczywo, posmarować oliwą, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem, ziołami - ja dałam póki co suszone oregano, równo poukładać na pieczywie
- tuż przed podaniem posypać solą ( ja posypałam sobie czarną solą z Cypru - uwielbiam), pieprzem, szczypiorkiem
Smacznego;)