Smoothie bowl - jeżyna & banan

Smoothie bowl - jeżyna & banan
Zdjęcie - Smoothie bowl - jeżyna & banan - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszne smoothie bowl wykonane na bazie świeżych owoców, bez dodatku cukru, zawsze zapewni nam pożywny i zdrowy posiłek na początek dnia. Smoothie bowl to obecnie bardzo modne śniadanie. Jego bazę stanowi gęsty mus, wykonany przeważnie z owoców z dodatkiem mleka roślinnego, a wierzch udekorowany jest ulubionymi dodatkami.
Składniki:
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
  • 1/2 szklanki jeżyn
  • 2 łyżki masła/kremu migdałowego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżka miodu
  • 100 ml mleka migdałowego
Do dekoracji:
  • 2 łyżki granoli
  • chipsy kokosowe
  • 1 kiwi
  • kilka jeżyn
  • kilka borówek amerykańskich (lub jagód)

Do wysokiego naczynia przełożyć banany (pokrojone na mniejsze kawałki), jagody i jeżyny. Dodać masło migdałowe, nasiona chia, mleko mleko migdałowe i miód. Za pomocą blendera ręcznego wszystko zmiksować na jednolitą, gładką masę.
Tak przygotowany mus przełożyć do miski. Udekorować plasterkami kiwi, granolą, płatkami migdałowymi i świeżymi owocami.


Drukuj przepis

Kategorie przepisów