Śmietanowiec
Składniki:
- 3 galaretki
- 2 bite śmietany w proszku (może być 'light' - na wodzie)
Zagotować wodę i rozpuścić pierwszą galaretkę w połowie zalecanej wody.
Wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić, wlać do foremki (np. plastikowy pojemnik)
Jak stężeje przygotować drugą galaretkę (znów połowa zalecanej wody).
Ubić bitą śmietanę (z fixa - połowa zalecanej wody/mleka).
Powoli wlewać galaretkę do śmietany i mieszać.
Wlać jako drugą warstwę do foremki (na galaretkę)
Jak stężeje przygotować ostatnią warstwę - rozpuścić galaretkę (znów połowa zalecanej wody). Ubić bitą śmietanę (z fixa - połowa zalecanej wody/mleka).
Powoli wlewać galaretkę do śmietany i mieszać.
Wlać jako ostatnią warstwę do foremki (na galaretkę).
I całość do lodówki.
Jak stężeje można wyjąć z foremki - zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie (żeby galaretka lekko się rozpuściła na wierzchu), odwrócić foremkę i zawartość powinna "wypaść" na talerz.
Dla wersji bez wyciągania z foremki odwrócić kolejność warst - czysta galaretka na wierzchu.