Śmietankowe lody stracciatella.
Słońce już tak wysoko, a na niebie ani jednej chmurki.
Gdzie błękit sięga, tam biegnę boso, by usiąść na soczyście zielonej trawie i upajać się zapachem polnych kwiatów…
Wśród maków i bławatków będę liczyć rozkrzyczane jaskółki i nasłuchiwać świergotu słowika.
Daleko od obowiązków, goniących terminów i zgiełku miasta. Daleko od autostrad, nieustannie dzwoniącego telefonu i drażniącego zapachu frytek z blaszanej przyczepy z tanim fast foodem.
Będę łapać każdy orzeźwiający podmuch letniego wiatru i jeść lody…
Bo lody idealnie pasują do tego obrazka.
Taka moja wakacyjna sielanka…
Tyle pomysłów w głowie się kotłuje, tyle przepisów do wypróbowania, a ja robię tylko lody. Zwyczajne, lodowe, zimne… Bez wielkiego wow?
Otóż nie. Wow było ogromne. Lody w taki upał okazały się lepsze niż najlepsze ciasto, jakie mogłabym dziś upiec. Radości co nie miara, a smak… Musicie ich spróbować – jestem pewna, że i u Was „wow” będzie równie ogromne.
Kremowe, śmietankowe lody, nie za słodkie i niezbyt delikatne i chrupiąca, zmrożona czekolada – klasyka gatunku w najlepszej formie. Numer jeden tego lata jak na razie.
Składniki:
(około 0,8l lodów)
- 4 żółtka
- 300ml śmietanki 30%
- 375ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany np 18%
- około 75g mlecznej czekolady
Przygotowanie krok po kroku:
- Jajka sparz wrzątkiem i oddziel żółtka od białek.
- Nad garnkiem z gotującą się wodą ustaw miskę z żółtkami i cukrem tak, by jej dno nie dotykało lustra wody. Ubijaj mikserem kilka minut, aż uzyskasz jasną, puszystą masę.
- Kremówkę zagotuj z mlekiem.
- Nie przerywając ubijania piany, wlewaj wąską strużką gorący płyn. Następnie przez kilka minut podgrzewaj masę nie doprowadzając do wrzenia.
- Odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie dodaj kwaśną śmietanę i dokładnie rozprowadź.
Następnie dokładnie ostudź i schłodź w lodówce. - Czekoladę zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w malakserze.
- Schłodzoną masę przelej do przygotowanej maszyny do lodów i postępuj zgodnie z zaleceniami producenta. Lody powinny być zmrożone po upływie 20-30 minut w zależności od temperatury powietrza.
- Mniej więcej w połowie czasu mrożenia dodaj startą czekoladę.
- Gotowe lody przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki lub podawaj.
Przygotowanie lodów bez maszynki:
- Przygotowanie masy śmietankowej – jak wyżej.
- Rozdrobnioną czekoladę dodaj do schłodzonej masy.
- Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki.
- Miksuj dokładnie do 1-1,5 godziny aż do całkowitego zmrożenia lodów.
Smacznego!