Śmietankowa zupa grzybowa
Wprawdzie już po świętach, ale przepis na dobrą grzybową zawsze się przyda ;-) Pyszna zupa grzybowa z grzybów leśnych lub pieczarek, z warzywami i ziołami, zabielona dużą ilością śmietanki, z którą wszystko zawsze jest smaczniejsze. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Śmietankowa zupa grzybowa
(4-5 porcji)
Składniki:
- 300 g grzybów leśnych lub pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 50 g grzybów suszonych, namoczonych na noc i następnie posiekanych
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- garść natki pietruszki posiekany
- 1 1/2 l bulionu drobiowego albo warzywnego
- 200 ml śmietanki 36%
- 150 ml kwaśnej śmietany 18 % do podania
- masło klarowane do smażenia,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozpuść na średnim ogniu masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż prze kilka minut, do zeszklenia.
- Dodaj grzyby, posyp tymiankiem i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez 5 minut.
- Dodaj suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 30 minut.
- Wlej śmietankę i wymieszaj, gotuj jeszcze 2 minuty i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj zupę z kleksem ze śmietany 18%.
Smacznego!
Englieh version
Creamy mushroom soup
(4-5 servings)
Ingredients:
- 300 g of mushrooms, sliced
- 50 g of dried mushrooms, soaked overnight and chopped
- 1 carrot, peeled and sliced
- 1 parsley, peeled and sliced
- 1 stalk celery, sliced
- 4 potatoes, peeled and diced
- 1 onion, diced
- 1 clove garlic, finely chopped
- handful chopped fresh parsley leaves
- 1 1/2 l chicken or vegetable stock
- 200 ml of double cream
- 150 ml sour cream for serving
- clarified butter for frying
- 1 teaspoon dried thyme
- salt and pepper
Preparation:
- In a large pot heat the butter over medium heat, add the onion and garlic and cook until translucent, for a few minutes.
- Add the mushrooms, sprinkle with thyme and cook another 10 minutes. Then add the celery, carrots, prasley root, potatoes and cook for 5 minutes.
- Add dried mushrooms along with soaking water, season with salt and pepper and cook for 30 minutes.
- Mix in the double cream and stir, cook for another 2 minutes and season to taste with salt and pepper.
- Serve the soup with a dollop of sour cream.
Enjoy!