Smażony schab przekładany pieczarkami i mozzarellą

Smażony schab przekładany pieczarkami i mozzarellą

  Zdjęcie - Smażony schab przekładany pieczarkami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    Składniki

  • 480 g schabu (4 kotlety)
  • 200 g zielonego groszku
  • 160 g pieczarek
  • 150 g sera mozzarella
  • 70 g śmietany 30%
  • 90 g marynaty Kujawski miód – musztarda (przepis na marynatę tutaj)
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (ew. pszennej)
  • 2 małe cebule
  • 1 limonka
  • sól, pieprz, cukier - do smaku

Przygotowanie:

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błon i pokroić w plastry grubości 5 mm. Kawałki mięsa delikatnie rozbić i posmarować marynatą Kujawski miód - musztarda.

 

Ser mozzarella pokroić na osiem części. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i położyć na środku kawałka mięsa, a na nich ser mozzarella. Złożyć na pół mocno dociskając. Panierować w mące i smażyć na gorącym oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia.

 

Groszek ugotować w małej ilości wody z solą i cukrem. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Groszek zmiksować z cebulę i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skórką z limonki. Podawać razem ze smażonym schabem.

Kategorie przepisów