Smażony schab przekładany pieczarkami i mozzarellą
Składniki
- 480 g schabu (4 kotlety)
- 200 g zielonego groszku
- 160 g pieczarek
- 150 g sera mozzarella
- 70 g śmietany 30%
- 90 g marynaty Kujawski miód – musztarda (przepis na marynatę tutaj)
- 4 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki kukurydzianej (ew. pszennej)
- 2 małe cebule
- 1 limonka
- sól, pieprz, cukier - do smaku
Przygotowanie:
Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błon i pokroić w plastry grubości 5 mm. Kawałki mięsa delikatnie rozbić i posmarować marynatą Kujawski miód - musztarda.
Ser mozzarella pokroić na osiem części. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i położyć na środku kawałka mięsa, a na nich ser mozzarella. Złożyć na pół mocno dociskając. Panierować w mące i smażyć na gorącym oleju Kujawskim z pierwszego tłoczenia.
Groszek ugotować w małej ilości wody z solą i cukrem. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Groszek zmiksować z cebulę i śmietaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skórką z limonki. Podawać razem ze smażonym schabem.