Smażone tortille
wycieczka w rejony kuchni meksykańskiej :)
flautas
6 dużych lub 12 małych pszennych tortilli, 3 pomidory bez skórki, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju kukurydzianego + olej do smażenia, 1 usmażona podwójna pierś kurczaka
pomidory, cebulę i czosnek posiekać, po czym dokładnie zmiksować, posolić. na rozgrzaną łyżkę oleju wlać sos pomidorowy (uwaga pryska). smażyć kilka minut na dużym ogniu bez przykrycia, by odparował. pierś pokroić w słupki i dodać do zdjętego z ognia sosu. przy małych tortillach - układać dwie, tak by jedna zachodziła na drugą jakieś 5 cm. duże placki pozostawić pojedyncze. nakładać na nie po 2 łyżki sosu. zrolować i spiąć wykałaczkami. smażyć na rozgrzanym oleju tak by były rumiane z każdej strony. osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniczku.