Smażone brokuły i kalafior
Składniki
- Pęczek brokuł
- Kalafior
- 300 g długodojrzewającego sera np. Bursztyn, Parmezan
- 100 g bułki tartej
- 1 litr mleka
- Łyżeczka soli
- Łyżeczka cukru
- Olek Kujawski do smażenia
- 4 jajka
- Koperek
- 2 cytryny
Przygotowanie
Brokuły i kalafior podziel na pojedyncze różyczki i wrzuć do gotującego się mleka, bardzo dobrze doprawionego solą i cukrem. Warzywa gotuj krótko i odcedź. Jajka roztrzep, bułkę połącz z tartym serem. Podgotowane warzywa zamocz w jajku i panieruj w serze i bułce. Smaż na Kujawskim oleju rzepakowym na złoty kolor. Przed podaniem posyp koprem i skrop sokiem z cytryny.
Produkcja: Kuchnia+