Słodko-pikantne tofu z ananasem i nerkowcami
Tofu się kocha albo nienawidzi. Nie znam nikogo, kto miałby ambiwalentne uczucia względem tego produktu. Ja zdecydowanie należę do grupy szczerze tofu kochającej. Bo jak można nie lubić tych jędrnych kawałeczków, które tak wspaniale komponując się (moim zdaniem) szczególnie z daniami inspirowanymi kuchnią azjatycką?
Przepis - Wydrukuj przepisTym krótkim wstępem chciałam Was szczerze zachęcić do sięgnięcia po tofu, w odsłonie, którą Wam dziś proponuje jest naprawdę obłędnie wprost pyszne!
Tajemnica przygotowania pysznego tofuNo dobra, nie jest to żadna tajemnica :) Zasady według mnie są dwie:
- panierowanie tofu przed smażeniem w skrobi (np. mące ziemniaczanej)- to świetny i wielokrotnie przeze mnie wypróbowany patent.
Tofu kroję w małą kostkę o boku 1-1,5 cm, osuszam ręcznikiem papierowym, a następnie obtaczam w skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (polecam tofu i kilka łyżek mąki wsypać do woreczka foliowego, wymieszać, a następnie otrzepać nadmiar mąki). Tak przygotowane kosteczki tofu układam na rozgrzanym oleju, a następnie smażę z każdej strony uważając, by kawałki się nie posklejały.
- podanie tofu z mocnymi w smaku dodatkami takimi jak sos sojowy, chili, ocet balsamiczny, czosnek itp. Nie oszukujmy się, tofu samo w sobie ma smak kartonu. Musimy więc mu pomóc i tak przygotować, by miało szansę pokazać na co je stać! Ten obojętny smak tofu potraktujcie jak okazję, by mu go nadać! Tofu jest dzięki temu tak bardzo uniwersalne!
Danie, które dziś dla Was przygotuję potraktujcie proszę jako inspirację, a nie dokładny przepis bo ten… zależeć będzie od Was! Ktoś lubi dania bardziej słone? Proszę bardzo, doda więcej sosu sojowego. Wolisz na ostro? Sriracha lub chli tylko czekają by dołączyć do sosu! Brakuje Ci słodyczy? Chluśnij więcej soku ananasowego albo dodaj trochę miodu. Najważniejsze, żeby TOBIE smakowało!
Do przygotowania słodko-pikantnego tofu wykorzystałam świeży ananas i sok ananasowy, możecie jednak z powodzeniem wykorzystać ananas z puszki i syrop, w którym jest zanurzony. Istotnym składnikiem dania są także nerkowce. Orzechy w tej potrawce stają się miękkie i wspaniale uzupełniają konsystencję dania.
Moje słodko- pikantne tofu podałam w towarzystwie ryżu, świetnie sprawdzi się jednak i makaron np. ryżowy lub soba (gryczany).
Kierując się podanymi przeze mnie wskazówkami i używając składników, jakie podaję w szczegółach przepisu przygotujecie danie wegańskie.
Składniki:
- ananas - ok. 1/4 świeżego lub 1/2 puszki
- sos ananasowy - 1/2 szklanki
- słodki sos chili - 1/4 szklanki + do smaku
- sos teryaki - 1/4 szklanki + do smaku
- sos sojowy - opcjonalnie, do smaku
- nerkowce - 1/2 szklanki
- tofu naturalne - 1 kostka
- ryż - do podania
Potraktujecie podane proporcje jako punkt wyjścia i doprawcie sos wg. swojego gustu dodając np. nieco więcej sosu sojowego, miodu czy chili…
Gotowe danie porponuję podać z ryżem, makaronem ryżowym lub gryczanym makaronem soba.
Wierzch ozdób posiekaną dymką lub listami świeżej kolendry (ewentualnie natką pietruszki).
- Tofu pokrój na kostkę o boku 1-1,5 cm. Osusz ręcznikiem papierowym.
- Kawałki tofu obtocz w skrobi np. ziemniaczanej, usuń jej nadmiar.
- Kawałki tofu ułóż jeden obok drugiego na rozgrzanym oleju, usmaż na chrupko z każdej strony, zdejmij z patelni.
- Usuń z patelni nadmiar oleju.
- Na patelnię włóż pokrojony w kostkę (wielkości kosteczek tofu) ananas, obsmaż.
- Dodaj nerkowce, zalej sokiem ananasowym.
- Dodaj przyprawy: sos słodki chili i sos teryaki, na razie w stosunku 1:1:1, po ok. 1/4 szklanki każdego.
- Wymieszaj i gotuj, aż lekko zgęstnieje.
- Dodaj tofu, a następnie dopraw sos tak jak lubisz, do smaku. (patrz uwagi powyżej)
- Gdy sos zgęstnieje, nałóż go np. na porcję ryżu.