Słodko – ostre grillowane krewetki
Krewetki jeszcze do niedawna były u nas produktem nieznanym i niemal niedostępnym. Gdy pojawiły się na półkach sklepowych patrzyliśmy na nie z nieufnością. Moje pierwsze przygody z nimi nie należały do zbyt udanych. Po pierwsze ani tamten produkt nie był odpowiedniej jakości, ani też ja nie wiedziałam jak się z nim obejść. Dziś już wiem, że krewetek nie należy się obawiać, wystarczy poddać je delikatnej obróbce, aby smakowały wyśmienicie. Okazało się też, że dzieci za nimi wprost przepadają – prawdopodobnie ze względu na ich piękny kolor i subtelny smak. Delikatne mięso krewetek świetnie się smaży w warunkach domowych, ale też rewelacyjnie sprawdza się w plenerze, gdy do dyspozycji mamy rozgrzane ruszta grilla. To świetna alternatywa dla klasycznego ogrodowego menu, bo chociaż coraz częściej eksperymentujemy z nowościami, to wciąż na ruszcie króluje karkówka i kiełbaski. Krewetki z pewnością zachwycą każdego, a ich przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. W tym wydaniu są wyśmienite – soczyste, delikatne, jednocześnie słodkie, kwaśne i wyraźnie pikantne z dymnym aromatem grilla. Jedzenie ich palcami sprawia ogromną frajdę. Warto tylko pomyśleć o miseczkach z wodą, aby goście mogli opłukać sobie dłonie po jedzeniu.
Do moich ostro-słodkich krewetek podałam domowy chlebek naan, który świetnie sprawdza się na grillu. Placki fantastycznie pieką się na ruszcie, ale z powodzeniem można też przygotować je w domu i przed podaniem odgrzać.
Składniki:
(2-3 porcje)
- 0,5kg krewetek (najlepiej nieobranych, w całości)
- 1/3 szklanki mocno pikantnego ketchupu – Tesco Grill Pikantny ketchup z puree z papryki jalapeño
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego (można zastąpić jasnym sojowym)
- szczypta mielonego chili (opcjonalnie, ilość wg uznania)
- 1 łyżeczka startej trawy cytrynowej
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju arachidowego
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Krewetki umyj i osusz. Jeśli są mrożone, rozmroź je przed użyciem na sicie.
- Jeżeli planujesz użyć obranych krewetek, przed włożeniem je na grilla, nabij „ogonki” na szpikulce do szaszłyków. Ułatwi to znacznie ich obróbkę.
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj ze sobą. Odłóż 1/3 szklanki, a pozostałą marynatą polej krewetki. Dokładnie obtocz je w sosie.
- Odstaw na 30-60 minut.
- Zamarynowane krewetki układaj na rozgrzanym ruszcie i grilluj przez około 10 minut aż staną się pomarańczowo-różowe i lekko zrumienione.
- Upiecz lub odgrzej na ruszcie chlebki naan lub inne pieczywo.
- Gotowe krewetki ułóż na półmisku, udekoruj cząstkami cytryny i natką pietruszki lub kolendry.
- Podawaj z odłożoną częścią sosu i pieczywem.
Smacznego!