Słodko-ostra sałatka z białej kapusty
Wspaniały dodatek do obiadu. Taką sałatkę można zrobić kilka dni wcześniej i trzymać w lodówce. Kapusta wtedy zmięknie i wspaniale smakuje. Z podanej porcji wychodzi spora ilość ale to nie problem bo jeśli nawet zostanie można włożyć ją do słoiczka i zapasteryzować.
Źródło: Koleżanka
Składniki:
- 1 średnia główka kapusty
- 2 papryki świeże
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki oleju
- 1 szklanka wody
Kapustę i cebulę posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce, paprykę pokroić w kostkę. Składniki zalewy zagotować w garnku i zalać nią warzywa. Odstawić do lodówki. Podawać odsączoną z zalewy.
Smacznego:)