Słodki miks, czyli wspólne gotowanie

Słodki miks, czyli wspólne gotowanie

10 blogów, 10 blogerek, 10 przepisów na słodkości. Słodko? A słodko ;) Razem z Shinju, Eve, Maggie, Pelą, Anią (Przypraw Mnie), Anią (Vanilla), Dobromiłą, Kasią oraz Panną Malwinną postanowiłyśmy uczcić zmiany zachodzące na mikserze kulinarnym w ostatnim czasie. A jest tego dużo. Zaczynając od drobnych przeróbek na naszą prośbę po zamknięciu durszlaka, poprzez kompletną zmianę layoutu strony, wymianę loga, aż do zmiany domeny na bardziej przyjazną zmiksowani.pl. I do tego wszystkie te zmiany są nie tylko na lepsze, one są po prostu dla nas. Dla całej blogosfery, aby użytkowanie naszego nowego agregatora blogów kulinarnych było łatwiejsze, przyjemniejsze i bardziej przyjazne. Niniejszym dziękujemy Rafał :)

A wszystkim którzy na mikser jeszcze nie zawitali radzę szybko to zrobić, założyć konto i włączyć się do tętniącej życiem kulinarnej blogosfery. Warto!

Zdjęcie - Słodki miks, czyli wspólne gotowanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

A ja zapraszam na… kisiel. Taki domowy. Pomarańczowy. I z owocami. Niestety nie miałam ostatnio czasu na bardziej wykwintne wypieki, więc poradziłam sobie jak mogłam. Ale dobry kisiel, nie jest zły, co? Zwłaszcza taki bez chemii, przygotowany specjalnie dla ukochanych domowników. Przepis dodaję do akcji Domowy Wyrób.

 

Dzięki dziewczyny za wspólną akcję :)

Zdjęcie - Słodki miks, czyli wspólne gotowanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • ½ l soku pomarańczowego (mój był z koncentratu, ale lepszy efekt będzie ze zwykłego soku)
  • Ok. 2 ½ - 3 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • Mały banan
  • 250g truskawek
  • Inne owoce wg uznania
  • Cukier wg uznania

 

Sposób przyrządzenia:

Odlać ½ szklanki soku pomarańczowego do szklanki. Resztę doprowadzić do wrzenia w małym garnuszku. Do zimnego soku dodać skrobię i ewentualnie cukier i dokładnie wymieszać. Owoce umyć, banana obrać, truskawki odszypułkować. Pokroić wszystko w nieduże kawałki. W razie potrzeby przygotować także inne owoce. Do wrzącego soku wlać rozrobioną wcześniej skrobię energicznie mieszając. Jeżeli kisiel wyszedł za rzadki można dodać jeszcze łyżkę rozrobionej w małej ilości wody/soku skrobi. Jeśli wyszedł za gęsty można dodać trochę soku/wody. Dobrze wymieszać. Kisiel podgrzewać jeszcze chwilę do zawrzenia. Gotować 30 sekund, cały czas mieszając i zestawić z ognia. Do wypłukanych zimną wodą salaterek wrzucić po porcji owoców i zalać kisielem. Podawać wg uznania gorący lub zimny.

Smacznego!

Zdjęcie - Słodki miks, czyli wspólne gotowanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Słodki miks, czyli wspólne gotowanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów