Słodki chlebek z orzechami i miodem

Słodki chlebek z orzechami i miodem
Zdjęcie - Słodki chlebek z orzechami i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodki chlebek z orzechami i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodki chlebek z orzechami i miodem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mąki chlebowej
  • ½ łyżki soli
  • 7 g drożdży instant
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżki margaryny Palma z Kruszwicy
  • 150 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
Przygotowanie Mąkę, sól, miód, drożdże, wodę i miękką margarynę wymieszać. Miksować 10 min., aż wszystkie składniki dobrze się połączą i powstanie elastyczne ciasto. Dodać orzechy i żurawinę i wmieszać do ciasta. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz., aż podwoi swoją objętość.


Wyłożyć ciasto na blat i uformować chlebek. Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem Kujawskim wierzch ciasta i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Wstawić foremkę z chlebem i piec ok. 30 min. Sprawdzić patyczkiem, czy chleb jest już upieczony i po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Podawać na świąteczny stół.


Porada:

Chleb można przygotować wieczorem. Po pierwszym wyrośnięciu przełożyć do formy, szczelnie przykryć i wstawić na noc do lodówki. Rano wyjąć i zostawić na 2 godz. w temperaturze pokojowej, a po tym czasie piec jak w przepisie.



Przepis pochodzi z kuchennymidrzwiami.pl

Kategorie przepisów