Słodki chlebek dyniowy

Słodki chlebek dyniowy
Zdjęcie - Słodki chlebek dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Słodki chlebek dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie macie wrażenia, że jesienią wszyscy mówią o dyni? Dynia tu, dynia tam. Dynia we wszystkich wypiekach, czy w formie stałej, czy w formie puree. Wreszcie dynia na zbliżające się Halloween. Stragany aż się pod nimi uginają (a to przecież całkiem spore okazy).

Trudno nie ulec tej modzie. Ja, choć za dynią nie przepadam, cały czas z nią eksperymentuje. Najbardziej lubię, gdy sam smak dyni nie jest wyczuwalny ( przynajmniej nie tak mocno jak w zupie dyniowej!), a po prostu dodaje słodyczy. Taka jest właśnie funkcja dyni w wypiekach chlebowych. Idealnie więc nadaje się do słodkich wypieków i pozytywnie zaskoczy nawet największych przeciwników.

Zdjęcie - Słodki chlebek dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiem, bo wciąż zaskakuje i mnie. Spróbujcie sami.

Słodki chleb dyniowy Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz Czas pieczenia: 25 min Calkowity czas: 2 godz 25 min Porcje: 1 Składniki
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 200 g puree z dyni*
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 25 g miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 ml ciepłego mleka
Instrukcja
  1. Pomieszaj mąkę, drożdże, żurawinę, cynamon i sól w dużej misce.
  2. Dodaj miód i puree z dyni. Zacznij zagniatać ciasto rękami.
  3. Po chwili, gdy już puree i miód zmieszają się z suchymi składnikami zacznij powoli dolewać mleko.
  4. Dolewaj i zagniataj aż uzyskasz ciasto o jednolitej, elastycznej konsystencji.
  5. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  6. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 15 centymetrowej foremce i uklep.
  7. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  8. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  9. Piecz chleb przez ok 25 minut aż zbrązowieje z góry.
  10. Wyjmij z foremki i odstaw do ostygnięcia.Kromki posmaruj Smakowitą De Luxe!
  11. *puree otrzymasz po upieczeniu dyni w piekarniku i zmiksowaniu jej (bez skórki) blenderem

Kategorie przepisów