Ślimaczki z twarogiem
Nieśmiałymi kroczkami zbliża się Tłusty Czwartek. To wielkie święto dla wszystkich łasuchów. Jeśli jednak nie macie ochoty stać godzinami w kolejce po pączki, a smażenie ich w domu trochę Was zniechęca, to mam na to rozwiązanie – upieczcie leniwe ślimaczki. Drożdżówki można zawijać w leniwej atmosferze, a w środku mają nadzienie z twarogu. Słodka uczta palce lizać!
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
- letniego mleka - 300 ml
- topionego masła - 3 łyżki
- białko (wierzch) - 1 szt.
- cukru trzcinowego - 70 g
- półtłustego twarogu (nadzienie) - 150 g
- cukru trzcinowego (nadzienie) - 50 g
- kwaśnej śmietany (nadzienie) - 50 g
- płatków migdałowych (wierzch) - 3 łyżki
Potrzebne narzędzia:
- ściereczka
- misa
- wałek
- pędzelek
- waga kuchenna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, jajko, drożdże, topione masło. Wlewamy letnie mleko i stopniowo wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
2. Elastyczne ciasto przekładamy do misy, zostawiamy pod przykryciem na 1 h 15 minut. W tym czasie łączymy twaróg ze śmietaną, jajkiem, cukrem i jajkiem.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o jednym znacznie dłuższym boku. Smarujemy wzdłuż tego boku i na środku masę twarogową i zostawiamy jeden bok pusty.
4. Całość zawijamy jak roladę i dzielimy ostrym nożem na 12 części.
5. Tak przygotowane brioszki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ślimaki z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy metodą góra-dół przez 17 minut. Studzimy na kuchennej kratce. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem, dodatkowo można polać lukrem.