Ślimaczki truskawkowe

Ślimaczki truskawkowe

Te ciasteczka to pomysł mojej córeczki Antosi. Wychodząc do przedszkola zażyczyła sobie na popołudnie truskawkowych, różowo- białych ciasteczek. 

Pomyślałam, że forma ślimaczków przypadnie jej do gustu, i rzeczywiście ciasteczka rozeszły się w mgnieniu oka, bo i mój mąż stał się ich faworytem.

Zdjęcie - Ślimaczki truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ślimaczki truskawkowe

Porcji: około 18sztuk

Składniki:

garść świeżych lub mrożonych tryskawek, zmiksowanych

150g zimnego masła, pokrojonego w mniejsze kostki

250g mąki pszennej

100g cukru pudru

1 żółtko

3 łyżki śmietany kremówki

czerwony lub różowy barwnik  (użyłam barwnika różowego Wiltona w żelu w ilości 1/5 łyżeczki)

Sposób przygotowania:

  1. Umieść masło i mąkę w misie miksera i końcówką do ucierania utrzyj  do konsystencji mniej więcej grubej bułki tartej, po czym dodaj cukier puder i ponownie zmiksuj chwilkę. Nie przejmuj się jeśli nadal będziesz miała więcej mąki.
  2. W mniejszej misce wymieszaj  żółtko i śmietanę kremówkę. Dodaj mieszankę mokrą do mieszanki masła i mąki. Miksuj do momentu tworzenia się już bryłek i całkowitego wchłonięcia mąki przez masło. Teraz kończysz miksowanie i szybko ręką zagniatasz ciasto w całość. Dzielisz ciasto na dwie części i jedną zawijasz w folę spożywczą i odstawiasz do lodówki, a do drugiej części dodajesz barwnik i puree z truskawek. Zagniatasz do uzyskania przez ciasto różowego koloru i również zawijasz kulę w folię spożywczą i odstawiasz do lodówki na około 35 minut.
  3. Nastawiasz piekarnik na 180C i płaską blaszkę wykładasz papierem do pieczenia.
  4. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujesz na prostokąt najpierw białe ciasto (na grubość najlepiej 5mm) a potem ciasto różowe (tutaj będzie potrzeba więcej mąki do podsypywania).
  5. Układasz na białym  prostokącie różowy prostokąt i szerszym bokiem zwijasz jak roladę. Kroisz  w plastry i układasz na blaszce.
  6. Pieczesz około 15min lub do zarumienienia. Po wyciągnięciu z piekarnika nie ruszasz ciasteczek bo będą jeszcze bardzo miękkie i powinny ostygnąć około 10 minut na blaszce.
Zdjęcie - Ślimaczki truskawkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ślimaczki truskawkowe

Kategorie przepisów