Ślimaczki truskawkowe
Te ciasteczka to pomysł mojej córeczki Antosi. Wychodząc do przedszkola zażyczyła sobie na popołudnie truskawkowych, różowo- białych ciasteczek.
Pomyślałam, że forma ślimaczków przypadnie jej do gustu, i rzeczywiście ciasteczka rozeszły się w mgnieniu oka, bo i mój mąż stał się ich faworytem.
Porcji: około 18sztuk
Składniki:
garść świeżych lub mrożonych tryskawek, zmiksowanych
150g zimnego masła, pokrojonego w mniejsze kostki
250g mąki pszennej
100g cukru pudru
1 żółtko
3 łyżki śmietany kremówki
czerwony lub różowy barwnik (użyłam barwnika różowego Wiltona w żelu w ilości 1/5 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
- Umieść masło i mąkę w misie miksera i końcówką do ucierania utrzyj do konsystencji mniej więcej grubej bułki tartej, po czym dodaj cukier puder i ponownie zmiksuj chwilkę. Nie przejmuj się jeśli nadal będziesz miała więcej mąki.
- W mniejszej misce wymieszaj żółtko i śmietanę kremówkę. Dodaj mieszankę mokrą do mieszanki masła i mąki. Miksuj do momentu tworzenia się już bryłek i całkowitego wchłonięcia mąki przez masło. Teraz kończysz miksowanie i szybko ręką zagniatasz ciasto w całość. Dzielisz ciasto na dwie części i jedną zawijasz w folę spożywczą i odstawiasz do lodówki, a do drugiej części dodajesz barwnik i puree z truskawek. Zagniatasz do uzyskania przez ciasto różowego koloru i również zawijasz kulę w folię spożywczą i odstawiasz do lodówki na około 35 minut.
- Nastawiasz piekarnik na 180C i płaską blaszkę wykładasz papierem do pieczenia.
- Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujesz na prostokąt najpierw białe ciasto (na grubość najlepiej 5mm) a potem ciasto różowe (tutaj będzie potrzeba więcej mąki do podsypywania).
- Układasz na białym prostokącie różowy prostokąt i szerszym bokiem zwijasz jak roladę. Kroisz w plastry i układasz na blaszce.
- Pieczesz około 15min lub do zarumienienia. Po wyciągnięciu z piekarnika nie ruszasz ciasteczek bo będą jeszcze bardzo miękkie i powinny ostygnąć około 10 minut na blaszce.