Ślimaczki pizzowe
Widuję w sklepie ciekawie wyglądające bułki, które wydawało mi się, powinny smakować jak pizza. Stąd też pomysł, aby pokombinować z ciastem na pizzę. Myślałam o nadzianiu ich jak drożdżówki ale ponieważ bardzo lubię zawijaną formę, zdecydowałam się na nią. Pierwszy raz nie szalałam z dodatkami, ale już mam pomysł na kolejne nadzienia. Bułki są naprawdę pyszne a pracy z nimi tyle samo co z pizzą więc może skusicie się na małą odmianę.
Składniki
- Składniki na ciasto
- drożdże - 10 g
- mąka pszena - 1,5 szklanki
- ciepła woda - 0,5 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- Składniki na sos pomidorowy
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy - 210 g
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
- cukier - 1/2 łyżeczki
- suszona bazylia - 1 łyżka
- Dodatkowo
- ser żółty - 200 g
Instrukcje
Z drożdży, łyżki mąki i odrobiny ciepłej wody zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę wody oraz oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie na łyżce oliwy podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przemieszać, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, ocet balsamiczny, bazylię i około szklanki wody. Zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, rozwałkować na duży placek. Posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem i suszona bazylią. Zwijać jak roladę, następnie kroić na małe kawałki. Układać na wysmarowanej blaszce środkiem do wierzchu. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min, następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min.
Smacznego:)