Ślimaczki pieczarkowe

Ślimaczki pieczarkowe

Zdjęcie - Ślimaczki pieczarkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ślimaczki z pieczarkami na zamówienie mojej córki były tak smaczne że znikły w jeden dzień pychotka. Polecam zwłaszcza smakoszom pieczarek :-)

 

Na ok 10-12 sztuk

 

Na ciasto :

  • 50 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 320 g maki pszennej + do podsypywania

 

Na farsz:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 30 dag cebuli

 

Ponadto:

  • 2 łyżki masła roztopionego do posmarowania

 

Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na jasno - złoty kolor, przełożyć do miski. Następnie pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki i usmażyć aż woda odparuje - wymieszać z cebulą i odstawić.

Przygotować ciasto, do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać razem z roztopionym masłem. Powoli wsypując mąkę wymieszaną z solą -zagnieść ciasto i wyrabiać ok 8 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia się ciasta. Po tym czasie przerobić ciasto i rozwałkować na prostokąt ok 5 mm grubości. Farsz przyprawić solą i pieprzem - wyłożyć na całość ciasta i zwinąć w rulonik, pokroić na kawałki ok 3cm szerokości i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.. Kawałki posmarować jeszcze roztopionym masłem i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20-30 minut. na jasno złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Ślimaczki pieczarkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów