Ślimaczki pieczarkowe
Ślimaczki z pieczarkami na zamówienie mojej córki były tak smaczne że znikły w jeden dzień pychotka. Polecam zwłaszcza smakoszom pieczarek :-)
Na ok 10-12 sztuk
Na ciasto :
- 50 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 320 g maki pszennej + do podsypywania
Na farsz:
- 1/2 kg pieczarek
- 30 dag cebuli
Ponadto:
- 2 łyżki masła roztopionego do posmarowania
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na jasno - złoty kolor, przełożyć do miski. Następnie pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki i usmażyć aż woda odparuje - wymieszać z cebulą i odstawić.
Przygotować ciasto, do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać razem z roztopionym masłem. Powoli wsypując mąkę wymieszaną z solą -zagnieść ciasto i wyrabiać ok 8 minut. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do podwojenia się ciasta. Po tym czasie przerobić ciasto i rozwałkować na prostokąt ok 5 mm grubości. Farsz przyprawić solą i pieprzem - wyłożyć na całość ciasta i zwinąć w rulonik, pokroić na kawałki ok 3cm szerokości i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.. Kawałki posmarować jeszcze roztopionym masłem i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20-30 minut. na jasno złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.
Smacznego