Śledzie z selerem
 
             
 
 Mam nadzieję, że przepis na te śledzie przypadnie Wam do gustu. Tak zrobione znikają w oka mgnieniu i nie zdążą się nigdy przegryźć. Tak samo zachęcała mnie osoba, która podzieliła się ze mną rodzinnym przepisem. To wystarczyło, żeby spróbować:-) Czy z Wami będzie tak samo? 
  
 
 
 Składniki: 
- 0,5 kg śledzi matijasów,
- 0,5 selera,
- 1 jabłko,
- 1 cebula,
Sos:
- po 1-2 łyżki majonezu, śmietany i jogurtu,
- sok z cytryny,
- sól, cukier.
 Przygotowanie: 
 Wymoczyć śledzie w wodzie lub mleku przez około 1h. Odsączone pokroić na kawałeczki. Seler i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kosteczkę. Przekładać wszystko ze śledziami. Wymieszać majonez ze śmietaną i jogurtem, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. Zalać sosem śledzie .Odstawić do lodówki, żeby się przegryzły. 
 
  
 
  
 
 
            