Śledzie w śmietanie
Tradycyjne polskie danie, czyli śledzie w śmietanie. W moim domu przygotowywano je tylko z dodatkiem cebuli, pieprzu i kwaśnej śmietany. Najlepiej smakują podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
PRZEPIS NA ŚLEDZIE W ŚMIETANIE (2 porcje)
Składniki :
3-4 filety śledzia (mogą być z tacki)
1 cebula
1 duża kwaśna śmietana 12%
pieprz
Jak zrobić śledzie w śmietanie : Jeśli śledzie są z paczki należy je odsączyć. Bardzo słone śledzie powinno się namoczyć w wodzie, tj. włożyć do miski, zalać wodą, wyciągnąć po godzinie i posmakować. Jeśli śledzie nadal są zbyt słone, zmienić wodę i moczyć kolejną godzinę i tak aż będą miały odpowiedni smak. Następnie należy je pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Cebulę obrać , pokroić w kostkę, dodać do śledzi. Doprawić do smaku pieprzem, wymieszać i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie zalać śmietana i wymieszać. Podawać z ziemniakami w mundurkach.