Śledzie w śmietanie
Śledzie są moim ulubionym wigilijnym daniem spośród tych tradycyjnych. Chociaż w śmietanie nadają się na stół raczej drugiego dnia to ja takie śledzie mogę jeść cały rok, może z wyjątkiem upalnego lata. W przepisie podane były płaty solone, ja jednak użyłam płatów z zalewy octowo - korzennej. Uwielbiam je a w towarzystwie śmietany świetnie się te smaki "przegryzły".
Składniki:
- 40 dag solonych filetów śledziowych
- 0,5 l mleka
- liść laurowy
- cebula
- jabłko
- pół selera
- szklanka gęstej śmietany
- 3 łyżki majonezu
- cytryna
- sól, pieprz
Filety zalać mlekiem z liściem laurowym, odstawić na dobę do lodówki, odcedzić. Cebulę i jabłko obrać i posiekać, selera obrać, opłukać, zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny. Majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić, połączyć z selerem, cebulą i jabłkiem, posmarować śledzie, ułożyć na talerzu i dowolnie udekorować.
Smacznego:)