Śledzie w śmietanie z jabłkiem
SKŁADNIKI:
- 250 g filetów śledziowych
- cebula
- jabłko
- pół łyżeczki cukru
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól i pieprz
WYKONANIE:
1. Śmietanę doprawić cukrem, solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. 2. Śledzie włożyć do miski i wypłukać w zimnej wodzie. Odstawić na min godzinę, w między czasie 2-3 razy zmienić wodę. 3. Śledzie osuszyć i pokroić w ukośne paski. 4. Cebulę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem na sicie. 5. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Skropić cytryną. 6. W misce połączyć śmietanę, śledzie, cebulę oraz jabłko. 7. Odstawić do lodówki na 24h.
ZAPRASZAM NA FILM - Śledzie w śmietanie ! Jeśli spodobał Ci się film subskrybuj mój kanał YouTube
*Facebook: https://www.facebook.com/AtlasSmakow/
*Instagram: https://www.instagram.com/atlas_smakow/
Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:
Filety śledziowe a'la Matjas
• kalorie: 368 • masa: 250 • białka: 25.75 • tłuszcze: 29 • węglowodany: 1
Cebula (świeża)
• kalorie: 40 • masa: 100 • białka: 1.1 • tłuszcze: 0.1 • węglowodany: 7.64
Jabłko (świeży owoc)
• kalorie: 86 • masa: 150 • białka: 0.39 • tłuszcze: 0.26 • węglowodany: 20.72
Cukier
• kalorie: 8 • masa: 2 • białka: 0 • tłuszcze: 0 • węglowodany: 2
Śmietana 18% tłuszczu
• kalorie: 189 • masa: 100 • białka: 2.5 • tłuszcze: 18 • węglowodany: 4.4
Podsumowanie:
• kalorie: 691 • masa: 602 g • białka: 29.74 g • tłuszcze: 47.36 g • węglowodany: 35.76 g