Śledzie po japońsku
- 1 kg płatów śledziowych
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 słoik papryki konserwowej
- 2 świeże cebule
Ogórki pokroić w plastry, cebule posiekać. Paprykę pokroić.
Zalewa
- 3 szklanki wody
- 0,75 szklanki oleju
- 0,5 słoika koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek ketchupu
- 4,5 łyżki octu
- 4,5 łyżki cukru
Składniki wymieszać, zalewę zagotować.
Ciasto do ryb
- 2 szklanki mąki
- 1 szkanka wody
- 2 jajka
- 2 łyżki wegety
Ryby pokroić w kawałki, smażyć w przygotowanym cieście. W misce przekładać warstwami ogórki, paprykę, cebulę, ryby i zalewę... Zalewa winna być gorąca