Śledzie piernikowe
Zdecydowanie najlepsze śledzie na słodko! Przepis podpatrzony na blogu Obados na Obiados. Bardzo polecam:)
Śledzie piernikowe
Składniki:
- 400 g filetów śledziowych
- 4 średnie cebule
- 100 g dużych rodzynek
- 5 - 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- przyprawa do piernika
- olej do smażenia
- 2 - 3 pomarańcze
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
Sok z pomarańczy wyciskamy, wrzucamy do niego rodzynki i odstawiamy na kilka godzin.
Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy , aż się zeszkli. Wlewamy sok z rodzynkami (powinno go być tyle, by cebula w nim pływała). Jeśli okaże się, że jest go za mało, dolewamy nieco soku z butelki, a jeszcze lepiej świeżo wyciśniętego z pomarańczy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na koniec całość obficie posypujemy przyprawą piernikową i przesmażamy przez 5 minut, aż płyny się zredukują i powstanie gęsty sos. Studzimy.
Śledzie kroimy na kawałki ok. 1 cm szerokości. W litrowym słoju układamy warstwami śledzie i cebulę w sosie pomidorowym. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują po 2 - 3 dniach.
Smacznego:)