Śledzie piernikowe

Śledzie  piernikowe

Zdecydowanie najlepsze śledzie na słodko! Przepis podpatrzony na blogu Obados na Obiados. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Śledzie  piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Śledzie piernikowe

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych
  • 4 średnie cebule
  • 100 g dużych rodzynek
  • 5 - 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do piernika
  • olej do smażenia
  • 2 - 3 pomarańcze
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego

Sok z pomarańczy wyciskamy, wrzucamy do niego rodzynki i odstawiamy na kilka godzin.

Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy , aż się zeszkli. Wlewamy sok z rodzynkami (powinno go być tyle, by cebula w nim pływała). Jeśli okaże się, że jest go za mało, dolewamy nieco soku z butelki, a jeszcze lepiej świeżo wyciśniętego z pomarańczy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Na koniec całość obficie posypujemy przyprawą piernikową i przesmażamy przez 5 minut, aż płyny się zredukują i powstanie gęsty sos. Studzimy.

Śledzie kroimy na kawałki ok. 1 cm szerokości. W litrowym słoju układamy warstwami śledzie i cebulę w sosie pomidorowym. Słój zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują po 2 - 3 dniach.

Smacznego:)

Kategorie przepisów