Śledzie na słodko z rodzynkami
5 filetów śledziowych
2 cebule
1 pomarańcza
3/4 szklanki oleju
garść rodzynek
1 duża łyżka miodu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Śledzie wymoczyć, osączyć, pokroić w dzwonka. Wycisnąć sok z pomarańczy i wymieszać z rodzynkami. Pozostawić na około 30 minut. Cebulę pokroić w plastry i przesmażyć na oleju. Dodać sok z rodzynkami, miodem i przyprawą do piernika. Całość wymieszać i poddusicć okolo 5 minut. Śledzie zalać zimną zalewą i odstawić do lodówki na noc. Mają piękny aromat.
Śledź po kaszubsku
4 filety śledziowe
2 cebule
3/4 szklanki oleju
ketchup do smaku
Filety wymoczyć w wodzie, osączyć, pokroić w dzwonka. Cebulę poszatkować drobno i przesmażyć na oleju. Na koniec dodać ketchup i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Śledzie zalać sosem i wstawić do lodówki.