Skyrnik skyrowiec

Skyrnik skyrowiec

 


Zdjęcie - Skyrnik skyrowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój puszysty skyrnik zrobiłam ze skyru, ale śmiało można użyć jogurt grecki. Składniki koniecznie powinny być w temperaturze pokojowej. Zamiast cukru dałam ksylitol. Wybierz swój sposób posłodzenia ciasta.

 

 

Składniki na skyrnik skyrowiec:

  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru/miodu/ksylitolu/erytrolu
  • skyr lub jogurt grecki 400g
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • wanilia lub skórka cytrynowa trochę

 

Jak przygotować skyrnik skyrowiec?

Zacznij od przygotowania formy. Papier do pieczenia powinien wystawać około 10 cm ponad rant formy ponieważ ciasto dość wysoko rośnie. Papier i formę należy natłuscić. Żółtka oddziel od białek. Białka ubijaj mikserem przez 5-6 minut na końcu ubijania dodaj po łyżce cukru aż piana zrobi się prawie szklista jak beza. Następnie dodawaj po jednym żółtku aż do skończenia. Po ubiciu dodaj wanilię i skyr po łyżce cały czas miksując. Na koniec dodaj proszek i mąkę ziemniaczaną i krótko połącz ze sobą składniki. Przelej masę do formy. Włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 160°C przez 40 minut i 10 minut w temperaturze 140°C. Po upieczeniu nie wyjmować niech schłodzi się w piekarniku przez następne10 minut. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

 

 

Kategorie przepisów