Skrzydełka na ostro
Skrzydełka z kurczakaprzeważnie kojarzą nam się z chrupiącymi przysmakami z popularnej KFC.
Dziś mam dla Was przepis na troszkę innej wersję , ale wcale nie mniej smaczną. Są ostre! Bardzo ostre!
Przyrządzone na sposób tajski z dużą ilością chili i chrupiącym sezamem.
Fajny pomysł zarówno na obiad, jak i imprezowe danie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
- skrzydełka z kurczaka – 6 szt
- sos sojowy – 1 łyżka
- olej dobrej jakości – 2 łyżki
- sezam – 4 łyżki
- imbir – 1 łyżeczka
- papryka chili – 2 szt
- miód – 1 łyżeczka
- musztarda ostra – 1 łyżka
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- słodkie wino – 50 ml
- sól – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Skrzydełka czyścimy, odcinamy końce. Skrapiamy sosem sojowym, nacieramy imbirem. Odstawiamy na 15 minut. Zalewamy winem i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie odsączamy z zalewy ( nie wylewamy jej! ). Smarujemy miodem i musztardą. Obtaczamy w mące ziemniaczanej, odstawiamy na chwilę. Papryki drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy ziarna sezamu. Dodajemy skrzydełka. Smażymy kilkanaście minut na złoty kolor. Pod koniec smażenia podlewamy pozostałą zalewą i posypujemy pokrojonym chili. Odrobinę solimy. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Podajemy np. z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego!