Skrzydełka na ostro

Skrzydełka na ostro

Skrzydełka z kurczakaprzeważnie kojarzą nam się z chrupiącymi przysmakami z popularnej KFC.

Dziś mam dla Was przepis na troszkę innej wersję , ale wcale nie mniej smaczną. Są ostre! Bardzo ostre!

Przyrządzone na sposób tajski z dużą ilością chili i chrupiącym sezamem.

Fajny pomysł zarówno na obiad, jak i imprezowe danie!

Polecam! Zdjęcie - Skrzydełka na ostro - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

- skrzydełka z kurczaka – 6 szt
- sos sojowy – 1 łyżka
- olej dobrej jakości – 2 łyżki
- sezam – 4 łyżki
- imbir – 1 łyżeczka
- papryka chili – 2 szt
- miód – 1 łyżeczka
- musztarda ostra – 1 łyżka
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- słodkie wino – 50 ml
- sól – 1 łyżeczka  

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  

Skrzydełka czyścimy, odcinamy końce.   Skrapiamy sosem sojowym, nacieramy imbirem.   Odstawiamy na 15 minut.   Zalewamy winem i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki.   Po tym czasie odsączamy z zalewy ( nie wylewamy jej! ).   Smarujemy miodem i musztardą.   Obtaczamy w mące ziemniaczanej, odstawiamy na chwilę.   Papryki drobniutko kroimy.   Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy ziarna sezamu.   Dodajemy skrzydełka.   Smażymy kilkanaście minut na złoty kolor.   Pod koniec smażenia podlewamy pozostałą zalewą i posypujemy pokrojonym chili.   Odrobinę solimy.   Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut co jakiś czas mieszając.   Podajemy np. z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego! 

 

   

Kategorie przepisów