Skrętki z czekoladą
Pyszne domowe drożdżówki w formie skrętek wypełnione pysznym nadzieniem czekoladowo- kokosowym. Można oczywiście z podanych proporcji zrobić zwykłe bułki i wypełnić je nadzieniem ja jednak trochę się pobawiłam. Polecam, są pyszne:)
Składniki
- Składniki na ciasto
- mąka pszenna - 500 g
- drożdże - 20 g
- masło - 100 g
- mleko - 200 ml
- jajka - 2 szt.
- cukier - 5 łyżek
- Składniki na nadzienie
- czekolada gorzka - 200 g
- wiórki kokosowe - 100 g
- ew. mleko - kilka łyżek
Instrukcje
Czekoladę rozpuścić, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Jeśli nadzienie jest zbyt gęste dodać kilka łyżek mleka.
Z łyżki mąki, drożdży i odrobiny ciepłej wody zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać cukier, wyrośnięty rozczyn, podgrzane mleko oraz roztrzepane jajka. Wyrobić ciasto. Następnie dodać rozpuszczone gorące masło i ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięcie ciasto rozwałkować na duży okrąg. Na całości rozsmarować nadzienie czekoladowe z wiórkami. Część ciasta od góry złożyć do środka, to samo zrobić z dolną częścią ciasta, tak aby na siebie nachodziły. Pokroić je na 7-8 cm pasy, przekroić na środku i łapiąc przeciwległe brzegi lekko skręcać.Układać na wysmarowanej masłem blaszce złączeniem do dołu. Odstawić na 15 min, po tym czasie wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 min.
Smacznego:)