Skrętki z czekoladą

Zdjęcie - Skrętki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Pyszne domowe drożdżówki w formie skrętek wypełnione pysznym nadzieniem czekoladowo- kokosowym. Można oczywiście z podanych proporcji zrobić zwykłe bułki i wypełnić je nadzieniem ja jednak trochę się pobawiłam. Polecam, są pyszne:)

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • mąka pszenna - 500 g
  • drożdże - 20 g
  • masło - 100 g
  • mleko - 200 ml
  • jajka - 2 szt.
  • cukier - 5 łyżek
  • Składniki na nadzienie
  • czekolada gorzka - 200 g
  • wiórki kokosowe - 100 g
  • ew. mleko - kilka łyżek

Instrukcje

Czekoladę rozpuścić, dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Jeśli nadzienie jest zbyt gęste dodać kilka łyżek mleka.

Z łyżki mąki, drożdży  i odrobiny ciepłej wody zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski. Dodać cukier, wyrośnięty rozczyn, podgrzane mleko oraz roztrzepane jajka. Wyrobić ciasto. Następnie dodać rozpuszczone gorące masło i ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięcie ciasto rozwałkować na duży okrąg. Na całości rozsmarować nadzienie czekoladowe z wiórkami. Część ciasta od góry złożyć do środka, to samo zrobić z dolną częścią ciasta, tak aby na siebie nachodziły. Pokroić je na 7-8 cm pasy, przekroić na środku i łapiąc przeciwległe brzegi lekko skręcać.Układać na wysmarowanej masłem blaszce złączeniem do dołu. Odstawić na 15 min, po tym czasie wstawić do nagrzanego do 190  stopni piekarnika na 20 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Skrętki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy