skórka pomarańczowa

skórka pomarańczowa
Skórka pomarańczowa to nieodłączny element świątecznego ciasta. Kiedy byłam mała moja mama zawsze sama ją robiła, potem zaniechała, a teraz ja postanowiłam wrócić do tej tradycji. Domowa skórka jest delikatniejsza niż kupowana, a przy tym dom pachnie bajecznie.... warto.

Skórka pomarańczowa w syropie
  • pomarańcze
  • cukier
  • woda
Zdjęcie - skórka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pomarańcze należy porządnie umyć, cienko obrać i skórki pozbawić białej części, czyli albedo, bo przy smażeniu skórki jej nadmiar powoduje, że zamiast cudownej słodyczy trafia się goryczka. Przygotowane skórki kroję od razu na cienkie paseczki i mocze w wodzie minimum 12h zmieniając kilkakrotnie wodę. Potem skórki odsączam osuszam, tnę nożyczkami w kosteczkę i wrzucam do gorącego syropu. A syrop to woda z cukrem w proporcji 1:1, ja odmierzam filiżanką. Skórki muszą się smażyć w syropie powolutku, na wolnym ogniu aż będą szkliste i miękkie. Zamykam je szczelnie w słoiczkach i odliczam dni do ich zjedzenia.

Kategorie przepisów