Simit - czyli Marcowa Piekarnia

Simit - czyli Marcowa Piekarnia

Zdjęcie - Simit - czyli Marcowa Piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
I kolejny wypiek z Piekarni Amber :)

Tym razem bułeczki-bajgle po turecku.
Pyszne i chrupiące jeszcze lekko ciepłe.

Przepis Moniki z bloga Gotuje, bo lubi cytuję za Amber:

Simit
  • 20 g świeżych drożdży
  • 220 g letniej wody
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cukru
  • 650 g mąki - pół na pół orkiszowej i pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki sezamu
  • 1/3 szklanki melasy kokosowej
Drożdże rozrobić z łyżeczką mąki, łyżeczką cukru i odrobiną wody. Poczekać, aż zaczną rosnąć. Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Kiedy ciasto urośnie odgazuj je i podziel na 10 kawałków. Każdy z nich uformuj w kulkę i pozostaw na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkuj rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złóż go w pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymasz świderek. Złącz jego końce i ułóż na umączonym blacie. Instrukcję jak formować bajgle znajdziesz tutaj. Tak przygotowane bajgle pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podpraż na patelni sezam, w oddzielnej misce rozrób melasę z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurz w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez następne dwa dni. Smacznego! Zdjęcie - Simit - czyli Marcowa Piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Simit pojawiły się na blogach:


Dziękuję za wspólne pieczenie :)


Zdjęcie - Simit - czyli Marcowa Piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów