I kolejny wypiek z
Piekarni Amber :)
Tym razem bułeczki-bajgle po turecku.
Pyszne i chrupiące jeszcze lekko ciepłe.
Przepis Moniki z bloga
Gotuje, bo lubi cytuję za
Amber:
Simit
- 20 g świeżych drożdży
- 220 g letniej wody
- 100 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki cukru
- 650 g mąki - pół na pół orkiszowej i pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki sezamu
- 1/3 szklanki melasy kokosowej
Drożdże rozrobić z łyżeczką mąki, łyżeczką cukru i odrobiną wody. Poczekać, aż zaczną rosnąć.
Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
Kiedy ciasto urośnie odgazuj je i podziel na 10 kawałków. Każdy z nich uformuj w kulkę i pozostaw na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkuj rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złóż go w pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymasz świderek. Złącz jego końce i ułóż na umączonym blacie. Instrukcję jak formować bajgle znajdziesz tutaj.
Tak przygotowane bajgle pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podpraż na patelni sezam, w oddzielnej misce rozrób melasę z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurz w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez następne dwa dni. Smacznego!
Simit pojawiły się na blogach:
Dziękuję za wspólne pieczenie :)