Simit

Simit

Zdjęcie - Simit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Propozycją Marcowej Piekarni są tureckie bajgle czyli simit. Bardzo lubie takie wypieki. Wyglądają na skomplikowane, wcale takie nie są, za to smakują cudownie i zachwycają wyglądem. Przywodzą na myśl dawne czasy, kiedy można było podobne bajgle kupić w sklepach. Dzisiaj to już nie to samo.

Razem ze mną simit upiekły (li):

Składniki

Instrukcje

Ze wszystkich składników oprócz melasy i sezamu zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości.

Kiedy ciasto urośnie odgazować je i podzielić na 10 kawałków. Każdy z nich uformować w kulkę i pozostawić na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkować na wałeczek o długości 70 cm. Złożyć go na pół i skręcić dookoła własnej osi, aż powstanie świderek. Złączyć końce i ułożyć na posypanym mąką blacie. Zostawić bajgle na 30 min. W międzyczasie podprażyć sezam, w oddzielnej misce rozrobć melasę z 1/2 szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurzyć w przygotowanym płynie, lekko odsączyć, następnie obtoczyć w sezamie. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika  przez ok. 25 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Simit - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów