Simit
Propozycją Marcowej Piekarni są tureckie bajgle czyli simit. Bardzo lubie takie wypieki. Wyglądają na skomplikowane, wcale takie nie są, za to smakują cudownie i zachwycają wyglądem. Przywodzą na myśl dawne czasy, kiedy można było podobne bajgle kupić w sklepach. Dzisiaj to już nie to samo.
Razem ze mną simit upiekły (li):
Składniki
- drożdże instant - 7 g
- letnia woda - 220 g
- mleko - 100 ml
- oliwa - 2 łyżki
- cukier - 2 łyżki
- mąka - 650 g
- jajko - 1 szt.
- sól - 1 łyżeczka
- sezam - 1,5 szklanki
- melasa - 1/3 szklanki
Instrukcje
Ze wszystkich składników oprócz melasy i sezamu zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do naoliwionej miski i odstawić do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto urośnie odgazować je i podzielić na 10 kawałków. Każdy z nich uformować w kulkę i pozostawić na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkować na wałeczek o długości 70 cm. Złożyć go na pół i skręcić dookoła własnej osi, aż powstanie świderek. Złączyć końce i ułożyć na posypanym mąką blacie. Zostawić bajgle na 30 min. W międzyczasie podprażyć sezam, w oddzielnej misce rozrobć melasę z 1/2 szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurzyć w przygotowanym płynie, lekko odsączyć, następnie obtoczyć w sezamie. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika przez ok. 25 min.
Smacznego:)