Shepherd's pie - angielska zapiekanka pasterska
Zima nie chce odpuścić i jeszcze przyjdzie nam poczekać na lekkie wiosenne dania;-( Pod te mrozy zrobiłam angielską zapiekankę z wołowiną i warzywami pod ziemniaczaną pierzynką. Bardzom prosta i zdumiewająco przypomina nasz obiad, jak to rzekł mój mąż - ziemniory, kotlet mielony i groszek z marchewką;-) No niby tak, ale... Oryginalna Shepherd's pie zawiera jagnięcinę, ale niestety takie mięso u nas zdarza się sporadycznie. Jest do dostania, ale zazwyczaj jak potrzebujesz to nigdzie nie uświadczysz. Musiałam się zadowolić wołowiną. Zapiekanka tak nam przypadła do gustu, że będę kombinować z różnymi mięsami. Można użyć do jej przygotowania resztki mięsne, które zostaną nam z obiadu . Myślę, że również z drobiem smakowałaby fajnie.
Składniki:
- 30-40 dkg mięsa mielonego jagnięcego (użyłam wołowiny),
- 30 dkg mieszanki marchewki z groszkiem (teraz zimą użyłam mrożonki),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,1 łyżka oleju,
- sól, pieprz, tymianek,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego,
puree ziemniaczane:
- 0,5 kg ziemniaków,
- 2- 3 łyżki śmietany,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki startego sera cheddar,
- sól, pieprz,
- 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w słonej wodzie. Gdy są miękkie odcedzić, dodać, masło, śmietanę, czosnek i przyprawy. Utłuc tłuczkiem na puree lub przecisnąć przez praskę i dopiero dodać wszystkie składniki. Na sam koniec wymieszać z serem. Mięso podsmażyć na oleju, dodać cebulę poszatkowaną, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Dodać koncentrat, sos Worcestershire, podlać winem. Chwilę poddusić, a następnie wymieszać z mieszanką marchewki z groszkiem. Całość wyłożyć na dno naczynia do zapiekania, a na wierzch ułożyć puree ziemniaczane. Widelcem porobić "wicherki", aby warstwa nie była gładka. Zapiekać około 30 minut w 190 stop. C - do zrumienienia wierzchu.