Serowe talarki z orzechami
Czy ciasteczka zawsze muszą być na słodko? O nie!
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, słono-ostre serowe ciasteczka z orzechami.
Idealne jako przekąska „do piwka”, przed tv, na wycieczce, pikniku albo w pracy.
Są pyszne i bardzo łatwe do zrobienia!
Wielbiciele kminku mogą wzbogacić je o ten smak!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* orzechy włoskie – 25 g
* ser żółty Gouda – 100 g
* białko – 1 szt
* mąka pszenna – 125 g
* sól – 0,5 łyżeczki
* chili – 1 szczypta
* masło min. 82% – 80 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do mąki dodajemy drobno staty ser Gouda, zmielone ( nie na pył! ) orzechy, sól, chili, białko oraz posiekane masło – wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto, zawijamy w folię wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki,
Schłodzone rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi, w każdym robimy ozdobne otwory.
Pieczemy ok. 18 minut / 200 C.
Smacznego!